Gevuld
Door: Crista
Blijf op de hoogte en volg Crista
07 Oktober 2011 | Noorwegen, Kopperå
De training met korte rondjes is voor de honden zelf, omdat ze op die manier leren hun energie iets meer te doseren (in tegenstelling tot Siberische Husky's hebben Alaskan Husky's de neiging om zich meteen helemaal te geven). Daarnaast is het om wat variatie aan te brengen: elke dag dezelfde routine is niet goed, nu hebben ze iets nieuws dat ze leert dat niet alles altijd volgens verwachtingspatroon verloopt. Maar uiteindelijk is het voornamelijk omdat het inderdaad, met name met grotere groepen, voorkomt dat elke toerist een rondje van een halfuur maakt, en de toeristen elkaar afwisselen. Dat is voor de honden saai, maar op deze manier wennen ze er vast aan, zodat ze er positiever in zijn omdat ze weten dat een tweede rondje ook leuk is.
Het weer begint inmiddels duidelijk om te slaan. Waar het al langzaam kouder begon te worden, is het sinds gister echt koud. Hoogste temperatuur die ik vandaag heb gezien was 5 graden, en vannacht was de eerste nacht dat het fatsoenlijk heeft gevroren. Net over de grens, in Storlien, woont een vriend van Bodil die hier altijd traint, en die vertelde dat het daar gisterochtend sneeuwde. Storlien ligt iets hoger dan Kopperå, dus daar is het altijd iets kouder. Maar het schept verwachtingen voor volgende week. Vandaag was er alleen maar veel regen, zodat het flink koud was om te trainen. Bovendien is het zo nat de laatste tijd, dat we redelijk wat honden met kapotte voeten hebben. Door al het water worden de kussentjes onder hun voeten week, en slijten daarom extra hard, zeker omdat we op gravelwegen trainen. Dus we hebben op dit moment 4 honden die sokken aan moeten, maar er zitten er nog wel meer aan te komen. Vind ik wel opvallend, want vorig jaar hebben we helemaal geen sokken gebruikt en geen problemen met voeten gehad.
Bodil en Jan Ove hebben net over de grens in Zweden een hytte gebouwd. Er is geen weg heen, dus hij is niet met de auto bereikbaar. En hij is nog niet helemaal klaar. Vorig weekend zouden we er misschien heen gaan om wat te verven en te klussen, maar het was te nat. We rijden er met de ATV heen, met nog allemaal spullen (verf, hout, maar ook keukenspullen en dergelijke), en als het zo nat is loopt die vast, omdat het allemaal moeras is om de hytte heen. De locatie schijnt heel mooi te zijn, vlakbij een groot meer dan half in Zweden, half in Noorwegen ligt. Jan Ove is er vanmiddag al heen gegaan met een gedeelte van de spullen. Hij probeert vanavond nog wat te doen, als het weer dat toelaat. Hij heeft niet gebeld, dus waarschijnlijk is hij niet vastgelopen in het moeras (hoewel de dekking daar heel slecht is, en het dus maar de vraag is of hij zou kunnen bellen als dat wel het geval was...). Morgenochtend komt hij weer hierheen om ons op te halen met de rest van de spullen. We zullen dan de rest van het weekend daar zijn. Ze voorspellen wel mooi weer, zonnig en koud. De hytte ligt nog wat hoger dan Storlien, dus grote kans dat daar al sneeuw is gevallen. Ben heel benieuwd! Vanavond/morgenochtend inpakken (backpacker, slaapzak, regenpak, warme kleren enz). Zal mijn fototoestel meenemen, dus wie weet volgende week foto's van de hytte.
Het doel van de hytte is trouwens om met toeristen die kant uit te gaan met de hondenslee, dan kan er daar overnacht worden. Door de bergen is het niet zo ver, maar er kan in het meer gevist worden en korte excursies in de buurt gedaan worden, of met een grote omweg teruggegaan.
Binnenkort stopt het trainen voor Bodil: zo gauw het echt gaat vriezen en de wegen glad worden, zal zij niet meer trainen. Ik zal dan stoppen met de training met de vogn, omdat dat te gevaarlijk is als het glad is, en met de ATV gaan trainen, met sneeuwkettingen. Totdat er genoeg sneeuw ligt om de sledes van zolder te halen.
Verder proberen we nog een aantal hondenhokken te bouwen zolang dat nog kan, en vullen de dagen zich met het opruimen van het erf en de schuur, het repareren van hondenhokken, het dichtgooien van de kuilen die de honden gegraven hebben, het stoken van vuurtjes met afval uit de schuur en het socializeren van de pups. En niet te vergeten, het schrijven aan mijn opdracht. Waar ik nu nog maar eens aan verder zal gaan, aangezien daar dit weekend verder geen mogelijkheden voor zijn. Volgens planning werk ik er 25 uur per week aan, zodat ik in 2 maanden klaar ben. Maar ik zit in totaal nog niet op de 20 uur, dus dat wordt vanavond flink doorwerken.
07 Oktober 2011 - 18:00
Pieter:
leuk dat bodil en jan ove die hytte in zweden hebben gemaakt. hoelang is dat met de slee/atv?? -
08 Oktober 2011 - 18:20
Nynke:
Dus, lekker klussen dit weekend! Ik hoop dat jullie er veilig gekomen zijn en dat het niet al te koud is. Het klinkt als 'hut', dus ik stel me er zo'n trekkers/blokhut bij voor. Maar goed, jullie weten prima hoe je je op de kou moet kleden ;-)
Nu ga ik de foto's bekijken ;-)